Raina☺
harapan yang hancuss --
Isnin, 7 November 2011 | 11:24 PG | 0 comments
ini bukan pasal sekolah harapan ibu mengandung. bkn jugak lagu2 harapan ciptaan artis tanah air. jauh sekali harapan PM pada negara. tidak. ini pasal harapan lain. time2 cuti nih, ligat betol tangan nak menaip. ad je bende nak dicoret carutkan. ok.cukuplah mukadimah tiga baris jer.

bila kita kenal seseorang, tambah2 plak berlainan gender, bkn rakan sekelas, bkn teman sepermainan, sepemandian, dan se-pe se-pe yg lain,baru jek kenal, pendek kata, someone yg tak pena pon kita tgk,kenal apatah bercakap, muncul dalam hidup kita. taktala hati kesunyian,hadir sang bunga atau kumbang yg hinggap pada jiwa. wadefak. ini bkn novel cintan-cintun. aku serius nih.

bila da kenal, alat paling penting dlm hidup masa tu, op kos hanset. owh,ini abad ke-21 sayang, tak men da telepon besi yg terpacak kat public tu. aku rasa,semua org pena melalui fasa kenal mengenal nih. kalo kau pena, mungkin kau pena terdialog mcm nih:

"aku nak kenal dengan dia laaaaaaaah..."

atau, kalo kau pernah di-approach oleh sumbodi,

"hai, nak kenal dengan awak boleeeeeehhhhhhh?"


sejak bila pulak aku cakap meleret-leret nih?




senang cakap lah, kalau kau ada syok kat sorg awek atau pakwe. atau kau diminati oleh sorg awek atau pakwe. maybe,mene ni pena jadi. then,kau pon layan. dy mintak no tepon,ko bagi.dy msg,ko reply.dy tepon,ko angkat. ATAU ko msg dy,dy layan. ko tepon dy angkat. kiranya mmg berbalas la komunikasyen dua hala tuh. dan, perhubungan tu berlanjutan selama beberapa tempoh. kalo ko perempuan, lelaki yg nak kenal kau tu, sedang proses nak menekel kau.lah, ko tak tau? dear,xd lelaki dlm dunia nih yg nak kenal ko tetiba.xd angin,ribut hape tetiba nak bazir kredit layan ko. and kalo ko lelaki,perempuan tu maybe tgh nak kenal kau,tp xnk ckp yg dy minat kau. xkanlah perempuan yg nak tackel lelaki, kan?

tapi bukan tu masalahnyer. xkesah la kau anggap ape insan2 yg approach kau nih. kau minat gak ke, tak ke. lantak kau. tapi kalau kau tau dorg approach kau sebab dorg syok kat kau, then kau tak syok pon kat dorg, ni kes bertepuk sebelah tangan la nih, kau cakap kat dia yang kau tak syok kat dia. haihh, pasai paa??

ni masalahnya. kau tahu kau tak syok kat dia, dia pon ad bgth kau yg dia syok kat kau. dy msg, kau balas.dy tepon kau angkat. bagi kau,mungkin itu tanda kau mesra dan baik dgn sesape pon. tapi kau tau tak, every single sms yg kau balas, every word yg ko ckp waktu dy tepon,

sebenarnya bagi harapan pada dia???


ko xpaham lg? ok,aku eksplen. bila kita minat seseorang,seboleh-boleh kita nak perhatian drpd dia. kita rasa mcm nak diambil berat, dilayan dgn baik oleh crush kita tuh. then bila dia respon kau, kau rasa, wahhhh.....bahagia betol. maunyer tak,dia care kau bila dy respon tu tau..masa tu la berbunga hati, senyum mcm org sewel, dgr lagu2 cinta. penangan cinta tu beb. just sbb dy respon,kehidupan kau berubah jd sangat harmoni. kau rasa happy sesangat. nak2 plak kalo da berlanjutan...

yang kau melayan pulak nih,bg kau it's nothing. yela,ko xsyok kat dia. tapi kau tau,dia tu anggap semua tu penting. bg dy,harapan utk dia dapatkan kau, makin meningkat. lebih parah kalu kau xpena ckp kat dy sebelm nih, tetiba jer cakap,

"i sebenarnya anggap you kawan jer. i xpena pon syok kat u...."

prakkkkkkkkkkkkkkkk.......bunyi hati rabak...

"habes,selama nih.yg kita mesej,tepon ape suma. for what? u xpena minat i?"


si dia mula rasa keciwa.

"tak lah. i memang mesra ngan suma orang. i takde feeling cikitttttttttt pon kat u. secipot pon takde..."


krakkkkkkkk......prekkkkkk....brokkkkkkk......prooottttttt..... mcm2 bunyi. hati rabak,jiwa robek..

"i harap kita still mesra mcm dulu. maafkan i. kita kawan jela yer.."

"mcm dulu? kawan? kepala hotak kauuuuuuuuuu!!!" -maaf,ayat sedikit kurang ajar.scene marah sesangat,mesti ayat maki kan?


owh sayang, kau still nak contact ngn dy? for sure aku jamin, 5 minit lpas adegan di atas, dia akan delete no kau. kau da buat dy patah hati tau x? then,mudah2 je ke dy nak still contact kau? malu kat muka tu, mana mau taruk? itu hati suda picah, sapa mau gam balik?

memang bkn salah kau. tapi sepatutnyer, bila da awal2 ko tau dia hampiri kau sbb cinta, kau sepatutnyer bgth awal2 kedudukan perasaan kau tu. kalo kau nak, fine. kalau ko taknak, ckp xnak. maybe kau jenis xsanggup luka hati org.tapi, dlm kes nih,kene lah bertegas. mcm kalo ko xnk, kau ckp jer:

"saya xminat kat awak.but,kalo nak berkawan, boleh. lebih dari tu,please,get lost."

"saya xnak ada ape2 hubungan istimewa skang nih. sy xnak ada kekasih skang. harap awak faham. kalo xfaham lg, boleh.boleh berambus."

si dia pasti pikir 6 7 8 kali nak approach kau. sbb awal2 kau da state mcm tu. and, kalau dia betol2 ikhlas, dy still akan berkawan dengan kau. masa ni la kita nak tgk sapa yg ikhlas, sapa yang hampas. and kalo dy ni jenis layan citer2 cinta, dia pasti maklum, cinta belum tentu lagi memiliki. then, yg ikhlas tu, pasti xrasa kecewa ke, hape ke becoz they approach you, not as dy minat kat kau. mengerti?

so,stop dari beri harapan PALSU pada seseorang. if kita xsuka, ckp xsuka. harapan mampu memberi semangat pada seseorang. waima dy nak mati pon,harapan mampu pulihkan seseorang. kita nih hidup takleh nak puaskan hati semua pihak.tapi janganlah hidup asyik nak melukakan hati semua orang, kan?



kalau tengok citer Ultraman, time2 dy da kene lanyak ngn raksasa setengah mampus,tetiba dia dengar ada orang doakan, bagi semangat, taruh HARAPAN yang dia boleh menang. teruih dia jadi kuat. raksasa tu plak kene tutuh. Ultraman pon boleh jadi kuat bila dia diberi harapan. manusia biasa?







Older Post | Newer Post
Likers/Link

Nur Sabrina Binti Hamzan

Tagboard




nuffnang


Follower